Fjerne Stubbloftsleire selv: En Komplett Guide

Hva er stubbloftsleire?

Stubbloftsleire er et materiale som historisk sett ble brukt til isolasjon i bygningskonstruksjoner, spesielt mellom etasjene i boliger og andre typer bygninger. Dette materialet består av leire som er finmalt til et pulver eller små granulater, og det ble særlig populært på grunn av sine gode isolasjonsegenskaper og den relativt lave kostnaden. Leiren kan ha blitt brukt i kombinasjon med flis, gamle aviser og annet man måtte finne når man bygget husene. La oss se litt nærmere på egenskapene til stubbloftsleire og hva ulempene er.

Hvis du allerede står fast med stubbloftsleira og trenger hjelp på dagen kan du kontakte oss i Viken og Oslo 24 timer i døgnet, eller en av våre
andre avdelinger kan hjelpe deg andre steder (se kart)

Stubbloftleierens egenskaper

 • Isolasjon: Stubbloftsleire har gode termiske isolasjonsegenskaper, som hjelper til med å holde bygninger varme om vinteren og kjølige om sommeren.
 • Lydisolasjon: Materialet bidrar også til lydisolasjon mellom etasjene, noe som var spesielt verdifullt i flerfamiliehus og leilighetsbygg.
 • Brannmotstand: Leire er naturlig brannhemmende, noe som ga stubbloftsleire en ekstra fordel som et sikrere isolasjonsmateriale sammenlignet med noen andre materialer tilgjengelige på den tiden.
 • Kostnadseffektivt: Som et biprodukt var stubbloftsleire relativt billig å produsere og installere, noe som gjorde det til et attraktivt valg for byggeprosjekter med stramme budsjetter.

Utfordringer og Begrensninger

Til tross for de mange fordelene, har stubbloftsleire også medført utfordringer:

 • Synker sammen: Over tid vil stubbloftsleire synke sammen, noe som reduserer dens isolasjonsevne.
 • Støv, støv og mere støv: Finmalte leirepartikler kan skape støvproblemer, spesielt under renovering eller fjerning.
 • Utdatert: Med fremkomsten av moderne isolasjonsmaterialer som har bedre isolasjonsegenskaper, er stubbloftsleire ansett som en utdatert løsning i dagens byggestandarder.
 • Vanskelig å fjerne: Fjerning av stubbloftsleire kan være arbeidskrevende og støvete, og krever ofte profesjonell assistanse for å gjøre jobben på en sikker måte. Men les videre, så skal vi forklare hvordan du kan klare det selv

Fjerning av Stubbloftsleire selv: Steg-for-steg

Fjerning av stubbloftsleire kan være en omfattende oppgave som krever nøye planlegging og forberedelse. Her er en detaljert guide for å hjelpe deg gjennom prosessen.

Steg 1: Forberedelser

 1. Inspeksjon: Undersøk området nøye for å vurdere mengden stubbloftsleire som skal fjernes. Dette vil hjelpe deg med å estimere mengden materialer og tid som kreves for jobben. Normalt bjelkelag er ca. 15 cm. Så du kan regne ut volumet ved og gange antall kvadratmeter med 0,15. Eksempel. 80kvardratmeter loft*0,15=12 kubikk stubbloftleire. Tilsvarer 1200 vaskebøtter om det skal bæres ut.
 2. Verneutstyr: Skaff deg passende verneutstyr. Dette inkluderer støvmaske (helst en med høy filtreringsgrad), vernebriller, hansker, og dekksdrakt.
 3. Verktøy og utstyr: Samle nødvendig verktøy og utstyr. Dette kan omfatte spader, bøtter, kraftige plastsekker, en industristøvsuger (hvis tilgjengelig), og plast for å dekke til overflater.
 4. Forbered området: Dekk til gulv og møbler i nærliggende områder for å beskytte mot støv. Bruk plast og teip for å forsegle området der arbeidet skal utføres. Sørg for god ventilasjon.

Steg 2: Fjerning

 1. Velg metode: Bestem om du vil fjerne leiren fra toppen (gjennom gulvet i etasjen over) eller fra bunnen (gjennom taket i etasjen under). Dette vil avhenge av tilgjengelighet og ønsket om å minimere rot.
 2. Start fjerningen: Bruk spader til å forsiktig løsne stubbloftsleiren. Hvis du jobber ovenfra, vær forsiktig så du ikke skader underliggende strukturer. Pass på hvor du setter føttene, for plankene under leiren er spikret opp i bjelkene så du kan tråkke gjennom taket. Gå på bjelkene.
 3. Samle opp leiren: Etter hvert som leiren løsnes, samle den opp i bøtter eller kraftige plastsekker. Hvis du har tilgang på en industristøvsuger, kan denne brukes til å suge opp mindre partikler og støv.
 4. Transport av leire: Transporter leiren ut av arbeidsområdet og mellomlagre den på et egnet sted til den kan transporteres bort. Sørg for at passasjene er godt dekket for å unngå spredning av støv.

Steg 3: Rengjøring

 1. Støvsug området: Når all leiren er fjernet, bruk en støvsuger til å fjerne resterende støv og partikler. En industristøvsuger med HEPA-filter er å foretrekke for å sikre at også de fineste partiklene blir fanget opp.
 2. Våtrengjøring: Etter støvsuging, må du trolig utfør en grundig våtrengjøring av vegger og tak i området du har jobbet for å fjerne eventuelle gjenværende støvpartikler.
 3. Kontroller arbeidet: Gjør en siste inspeksjon av området for å sikre at all leire og støv er fjernet. Dette er også et godt tidspunkt å sjekke for eventuelle skader som må repareres.

Steg 4: Disposisjon av avfall

 1. Sorter avfallet: Sørg for at stubbloftsleiren er skilt fra annet avfall. Dette vil ofte være nødvendig for korrekt disposisjon ved gjenvinningsstasjoner. Er det kun leire, flis og andre naturlige materialer leveres det som nettopp dette. Er det blandet med syntetiske materialer etter senere etterisolering eller lignende klassifiseres det som regel som restavfall.
 2. Transport til gjenvinningsstasjon: Transporter leiren til et godkjent gjenvinningsanlegg som kan håndtere denne typen materiale. Sjekk på forhånd med anlegget for eventuelle spesifikke krav til levering.

Ved å følge disse trinnene nøye, kan du effektivt og trygt fjerne stubbloftsleire fra ditt hjem. Husk at dette er en støvete og tidkrevende prosess, så vurder nøye om det er noe du ønsker å påta deg selv eller om det er bedre å kontakte profesjonelle som Avavi for jobben.

Når skal du søke profesjonell hjelp?

Selv om det er mulig å fjerne stubbloftsleire på egen hånd, er det tilfeller hvor det er best å leie inn profesjonelle. Dette gjelder for små som store bygninger, for oppstartstiden og nedriggingstiden etter endt arbeid er ikke stor. Vi i Avavi har spesialutstyr og erfaring som gjør oss i stand til å utføre jobben effektivt og trygt.

Avavi : Din partner for fjerning av stubbloftsleire i Viken og Oslo

Våre Tjenester og Ekspertise

Hos Avavi har vi lang erfaring med fjerning av stubbloftsleire. Vårt team er utstyrt med spesialkjøretøy kalt en supersuger og har den nødvendige kunnskapen for å utføre jobben på en sikker og effektiv måte. Vi tilbyr en fullstendig tjeneste som inkluderer alt fra første inspeksjon til bortkjøring og forsvarlig disposisjon av avfallet. Som regel klarer vi gi et prisestimat uten å måtte inspisere.

Ofte Stilte Spørsmål (FAQ) om fjerning av stubbloftsleire

1. Er det trygt å fjerne stubbloftsleire selv?

Ja, med riktig utstyr og forberedelser kan det gjøres trygt. Men for større prosjekter anbefales det å kontakte profesjonelle.

2. Hvordan vet jeg om jeg har stubbloftsleire i mitt hjem?

Stubbloftsleire ble ofte brukt i bygninger fra en viss periode. Hvis hjemmet ditt ble bygget før 1980-tallet, er det en sjanse for at det inneholder dette materialet. En inspeksjon kan bekrefte om hjemmet ditt har det.

3. Hva gjør jeg med stubbloftsleiren etter fjerning?

Den må leveres til et godkjent gjenvinningsanlegg som håndterer slike materialer. Sjekk din lokale gjennvinningsstasjon for korrekt disposisjon.

4. Hvor lang tid tar det å manuelt fjerne stubbloftsleire?

Tiden det tar kan variere mye avhengig av størrelsen på området og metoden som brukes for fjerning. Små jobber kan ta noen dager, mens større prosjekter kan ta flere uker.

5. Hvor lang tid tar det å fjerne stubbloftsleire med profesjonell hjelp?


Vi estimerer ca. 15-25m2 pr. time. Skråtak, lang kjøreavstand til mottak og at området er ryddet og klargjort er elementer som påvirker tidsforbruket.

6. Hvordan fjerner en profesjonell aktør stubbeloftsleiren?

Vi starter med å parkere en stor tanklastebil som kalles en Supersuger eller Vakuumlaster. Sørg for at det er plass til bilen. Vi trekker slanger inn døra og opp eller ned trapper. Sørg da for å dekke til gulvareal slangen skal ligge, dette kan også aktøren gjøre mot betaling. I noen tilfeller er det hensiksmessig og dra slange gjennom vinduer. Vakuum settes på og vi suger ut stubbeloftsleiren, bilen er full etter ca. 50 kvadratmeter med areal. Når vi er ferdige, trekkes slange inn og tankbilen/Supersugeren kjører til deponi med avfallet. 


7. Fordelen med bruk av profesjonell aktør?

Man mer leiere på en halvtime til time enn, en person gjør på en arbeidsdag. Vakuumet fungerer som en gigantisk støvsuger så arbeidsklima på arbeidsplassen blir helt noe annet enn når støv virvles opp via manuelt arbeid. Arbeidsstedet vil være «støvfritt» i sammenligning med om stubbloftsleiren fjernes manuelt, så man sparer mange timer etterarbeid.

8. Hva koster det å få fjernet stubbloftsleire?

Kostnaden kan variere avhengig av omfanget av arbeidet og om du velger å gjøre det selv eller ansette profesjonelle. For en nøyaktig pris, anbefales det å få et estimat fra en kvalifisert aktør som oss i Avavi .

Konklusjon

Fjerning av stubbloftsleire kan virke som en enorm oppgave, men med riktig forberedelse og kunnskap kan det gjøres effektivt, enten på egen hånd eller med hjelp fra profesjonelle. Ved å velge Avavi , kan du være trygg på at jobben blir gjort på en sikker, effektiv og miljøvennlig måte. Ikke nøl med å ta kontakt med oss for en konsultasjon eller for mer informasjon om våre tjenester. Sammen kan vi gjøre ditt hjem mer moderne og mer energieffektivt ved å fjerne stubbloftsleire på riktig måte.

Få problemet ut av verden i dag

Så snart du sier i fra til oss så begynner ballen å rulle. Du trenger hjelp med fjerning av stubbloftsleire, og akkurat det er vi gode på!

 • Hidden