Unngå tette rør i julen med 5 tips

Julen og rørenes prøvelser

Julen er en tid for familie og feiring, men også en periode som stiller store krav til hjemmets rørsystem, spesielt i eldre boliger. Tenk deg et stort juleselskap som finner sted i familiens eldste medlemmers hjem, et sjarmerende eldre hus. Med en stor familie samlet, øker risikoen for rørrelaterte problemer betraktelig, særlig når huset er utstyrt med rør som har sett bedre dager. En ting er sikkert: Du vil ikke ha tette rør i julen!

Her vil du finne råd til hvordan dere best kan håndtere julen, i tillegg til tips til hva du kan gjøre hvis rørene går tett. Hvis du allerede står fast og trenger hjelp på dagen kan du kontakte oss i Viken og Oslo 24 timer i døgnet, eller en av våre andre avdelinger kan hjelpe deg andre steder (se kart)

6 ting som skaper tette rør i julen

 • 1. Feil avfallshåndtering

  Julen er kjent for sin rike matkultur, men med dette følger en risiko for rørsystemet. Helling av ribbefett og matrester i vasken eller toalettet er en vanlig feil. Fett og olje kan stivne i rørene, noe som skaper en klebrig masse som fanger opp andre avfallselementer. Dette kan raskt føre til alvorlige blokkeringer. Matrester, spesielt de som er stive eller fiberrike, kan også bidra til tette rør og skape unødvendig press på avløpssystemet.

 • 2. Barn som tester doens begrensninger

  Barns naturlige nysgjerrighet kan være en utfordring for rørene, spesielt i julen når huset er fylt med julepynt og leker. Småbarn kan finne på å kaste gjenstander som julepynt, små leker eller til og med toalettpapirruller i toalettet. Disse gjenstandene er åpenbart ikke designet for å løses opp i vann og kan raskt skape tette rør, noe som resulterer i ubehagelige overraskelser og potensielle oversvømmelser.

 • 3. Økt bruk av rørsystemet i jula

  Når et hus fylles med gjester, øker bruken av både bad og kjøkken dramatisk. Dette legger ekstra press på rørsystemet, spesielt i eldre boliger hvor rørene kanskje ikke er dimensjonert for så stor belastning. Hyppig bruk av toaletter, dusjer og vasker kan føre til at svakheter i systemet avsløres, som for eksempel tette rør eller dårlig vannflyt.

 • 4. Kaldt vær og frosne Rør

  I jula og vintermånedene, når temperaturen synker, øker risikoen for at rørene kan fryse og sprekke. Dette gjelder spesielt for rør som er dårlig isolerte eller som befinner seg i utsatte områder av huset. Frosne rør kan hindre vannflyt og til og med sprekke, noe som kan føre til alvorlige vannlekkasjer og omfattende skader på boligen.

 • 5. Gamle rør og korrosjon

  Eldre rør, spesielt de laget av jern eller stål, kan være utsatt for korrosjon. Korrosjonen svekker rørenes struktur over tid og kan føre til lekkasjer eller blokkeringer. Under økt bruk, som i juletiden, kan disse problemene forverres, og risikoen for tetninger og andre rørproblemer øker betydelig.

 • 6. Tilstopping av dusj- og badeavløp

  Dusj- og badeavløp er spesielt utsatt for tilstopping på grunn av hår og såperester som samler seg over tid. I julen, når huset ofte har flere besøkende og badene brukes hyppigere, kan dette problemet forsterkes. Tilstoppede avløp kan føre til dårlig drenering og til og med oversvømmelser i badet. Så ha et ekstra øye på dette i juletiden med mye besøk.

Å forstå og være forberedt på disse potensielle problemene kan hjelpe til med å sikre en mer bekymringsfri jul, og holde rørsystemet i ditt hjem funksjonelt og sikkert gjennom hele høytiden.

De 5 verste matvarene for rørene i julen

Julen er en tid for kulinariske nytelser, men visse matvarer kan være skadelige for hjemmets rørsystem. Under julefeiringen, hvor kjøkkenet ofte er hjertet i festlighetene, er det viktig å være bevisst på hva som havner i vasken. Her er en gjennomgang av de fem verste matvarene for rørene i julen og hvordan de kan påvirke rørsystemet ditt.

 • 1. Fett og olje fra juleribba

  Ribbe, medisterkaker, og andre tradisjonelle julematretter inneholder ofte høye nivåer av fett og olje. Når disse helles ned i vasken, kan de virke flytende ved høy temperatur, men så snart de avkjøles, stivner de og blir til en klebrig masse. Dette fettet fester seg til innsiden av rørene og kan raskt samle andre matrester og avfall, noe som fører til alvorlige blokkeringer.

 • 2. Matrester sørger ofte for tette rør i julen

  Selv små matrester, som grønnsaksbiter, kjøttrester og skorper, kan utgjøre et problem når de havner i vasken. Disse restene kan samle seg i rørene og skape blokkeringer, spesielt når de kombineres med andre stoffer som fett. I julen, hvor mengden av matrester øker, forsterkes denne risikoen.

 • 3. Kaffegrut

  Mange har en vane av å skylle kaffegrut ned i vasken, men dette er en dårlig praksis for rørenes helse. Kaffegrut løser seg ikke opp i vann og kan over tid akkumulere seg i rørene. Dette fører til gradvis oppbygging og til slutt tilstopping, noe som kan være vanskelig å fjerne uten profesjonell hjelp.

 • 4. Eggeskall

  Selv om det kan virke harmløst, kan knuste eggeskall i vasken føre til problemer. Når de knuses, skaper eggeskallene fine, sandaktige partikler som kan samle seg i rørene. Disse partiklene kan fungere som en kjerne for oppsamling av andre matrester, noe som til slutt kan føre til blokkeringer.

 • 5. Stivelsesrike matvarer

  Matvarer som ris, pasta og poteter inneholder mye stivelse. Når disse stivelsesrike matvarene havner i vasken, kan de svulme opp og absorbere vann, noe som fører til at de utvider seg og tetter rørene. Stivelse kan også bli klebrig når det kombineres med vann, noe som gjør det til en perfekt felle for andre matrester.

Disse matvarene representerer noen av de største truslene mot et rørsystem i juletiden. Ved å være oppmerksom på hva som havner i vasken, kan du hjelpe til med å forebygge tette rør og sikre en problemfri og hyggelig julefeiring.

5. Forebyggende tips for rørproblemer i julen

Julen kan være en utfordrende tid for hjemmets rørsystem. Med økt matlaging, besøkende og generell bruk, er det viktig å ta forholdsregler for å unngå rørproblemer. Her er noen nøkkelråd for å holde rørene dine fungerende optimalt gjennom hele høytiden.

 • 1. Riktig avfallshåndtering

  Det første skrittet i å forebygge tette rør er riktig avfallshåndtering. Unngå å helle fett, olje og matrester i vasken. Fett og olje kan stivne i rørene og skape blokkeringer, mens faste matrester kan akkumulere og tette rørene. Bruk avfallsbeholdere for matavfall, og vurder å kompostere organisk avfall. Ikke bare beskytter dette rørene, men det er også et mer miljøvennlig alternativ.

 • 2. Informere gjester

  Det er viktig å informere gjester, spesielt barn, om hva som ikke bør kastes i toalettet. Gjenstander som våtservietter, tamponger, bomullspinner, og selv «nedbrytbart» toalettpapir kan forårsake blokkeringer. En liten påminnelse eller et informativt skilt på badet kan bidra til å forhindre disse vanlige feilene.

 • 3. Forbered rørene før julen

  Før julestria starter, kan det være lurt å gjennomføre en kontroll og eventuell høytrykkspyling av rørene dine. Dette kan hjelpe med å fjerne oppsamlinger av fett, såperester og andre avleiringer som har bygget seg opp over tid. Vi kan utføre denne tjenesten, noe som kan spare deg for hodebry og potensielle reparasjonskostnader.

 • 4. Isoler rørene

  For å forhindre frysing av rør i kaldere klima, er det viktig å isolere utsatte rør. Dette er spesielt viktig i uoppvarmede områder som loft, kjellere og garasjer, samt for rør som løper langs yttervegger. Riktig isolasjon kan forhindre at rørene fryser og sprekker, noe som kan føre til alvorlige vannlekkasjer.

 • 5. Inspeksjon av eldre rør

  Eldre boliger med originalt rørsystem bør undersøkes for tegn på korrosjon, lekkasjer og slitasje. En tidlig oppdagelse av problemer kan spare deg for omfattende reparasjoner i fremtiden. Hvis du er usikker, kan vi hjelpe med å gjennomføre en grundig inspeksjon. Dette kan gi en god oversikt over rørsystemets tilstand og eventuelle tiltak som bør iverksettes.

Rørene er tette, og du får ikke åpnet de? Prøv disse 4 rådene!

Selv med de beste forebyggende tiltakene, kan rørproblemer oppstå, spesielt i travle perioder som julen. Her er noen metoder for å takle tette rør, som kan hjelpe deg å løse problemet raskt og unngå større reparasjoner.

 • 1. Bruk av avløpsåpner/sugekopp

  En avløpsåpner/sugekopp er ofte det første verktøyet du bør teste når du står ovenfor et tett avløp. Den skaper et trykk og vakuum som kan løsne blokkeringer i toalettet eller vasken. For best resultat, fyll vasken eller toalettet med litt vann for å danne et bedre segl rundt sugekoppen. Trykk avløpsåpneren kraftig opp og ned, og du kan bli overrasket over hvor effektivt dette kan være.

 • 2. Bruk flytende avløpsåpner

  For mindre alvorlige blokkeringer, når man merker at vannet renner tregere unna kan flytende avløpsåpnere man kjøper på butikken være til hjelp. Det finnes en rekke typer, ved riktig bruk kan disse fungere spesielt bra om man tar fatt i problemet tidlig. Følg instruksen, men uansett viktig med skylding i med varmt vann i en god stund etter for å få bort avløpsvesken fra rørene.

 • 3. Varmt vann

  Varmt vann alene kan være effektivt for å løse opp fettavleiringer som har stivnet i rørene. Koke opp en stor kjele med vann og hell det forsiktig ned i avløpet. Det kan hjelpe til med å smelte og fjerne fettbaserte blokkeringer. Dette er en enkel og miljøvennlig metode som ofte kan brukes som en første respons på tette rør etter at ribbefettet har gjort sin skade.

 • 4. Stakefjær, rørslange eller røråpner

  For mer alvorlige blokkeringer kan det være nødvendig å bruke en stakefjær, rørslange eller røråpner. Dette verktøyet lar deg fysisk nå og fjerne blokkeringer som ligger dypere i rørsystemet. Det krever litt mer arbeid og forsiktighet, da feil bruk kan skade rørene. Ved usikkerhet, kontakt oss!

Ved å følge disse metodene, kan du effektivt håndtere de fleste vanlige rørproblemer og fikse problemer med tette rør i julen. Husk at hvis du står overfor en blokkering som du ikke kan løse, er det alltid tryggest å kontakte oss.

Når du trenger profesjonell hjelp

Hvis du ikke klarer å åpne de tette rørene selv, er det på tide å ringe profesjonelle. Avavi står klar til å hjelpe deg 24 timer i døgnet, alle dager i året. Enten det er julaften eller en vanlig onsdag, kan vårt team raskt adressere og løse dine rørproblemer.

Julen skal være en tid for glede og samvær, ikke bekymringer om tette rør. Ved å følge rådene i denne guiden og være oppmerksom på hva som havner i dine rør, kan du sikre en problemfri feiring. Og skulle uhellet være ute, står Avavi klar til å bistå, når som helst og hvor som helst i Viken og Oslo.

Få problemet ut av verden i dag

Så snart du sier i fra til oss så begynner ballen å rulle. Du trenger hjelp med å åpne tette rør i julen (og ellers), og akkurat det er vi gode på!

 • Hidden