Frosne Rør: Komplett guide for forhindring og tining

Sikre rørene mot frostskader

Vinterens kalde klem kan føre til mer enn bare frost på vinduene; det er en skjult trussel som lurer i hjemmets rørledninger. Frosne rør kan forårsake omfattende skader og uventede utgifter hvis de ikke tas hånd om riktig. Enten du allerede har opplevd denne iskalde utfordringen eller ønsker å være forberedt, er denne komplette guiden din beste allierte.

Her vil du finne ekspertråd og praktiske tips for både å forhindre at rørene fryser og for effektivt å tine dem. La oss dykke ned i dette viktige temaet og sørge for at ditt hjem forblir trygt og uten vannproblemer denne vintersesongen. Hvis du ikke ønsker å gjøre det selv kan vi også hjelpe deg med tining av frosne rør i Viken og Oslo, eller en av våre andre avdelinger kan hjelpe deg andre steder (se kart)

Hva gjør man med frosne rør?

Når du oppdager et frossent rør, er det viktig å handle raskt for å forhindre at det sprekker. Skru av hovedvannkranen, og åpne kranen som er tilknyttet det frosne røret for å redusere trykket.

Kan rør fryse i leilighet?

Selv om leiligheter vanligvis er bedre isolert enn frittstående hus, kan rør fortsatt fryse, spesielt de som ligger nær ytterveggene eller i dårlig isolerte områder.

Er det noen typer rør som fryser oftere enn andre?

Kobber- og stålrør har en tendens til å fryse raskere enn plast/pvc-rør. Rør som er eksponert for eksterne elementer eller de som er i uisolerte områder, er mer utsatt for kuldebroer.

Hvor kaldt må det være for at rør fryser?

Selv om det kan variere, begynner rør generelt å fryse når utetemperaturen når minusgrader eller lavere, spesielt hvis rørene er utsatt.

8 tips for å unngå frosne rør:

 • 1. Isoler rørene, spesielt de som er utsatt:

  Investering i god rørisolasjon, spesielt for rør i uisolerte områder som loft, kjellere og garasjer, kan forhindre at vannet i dem fryser. Det gir en barriere mot kulden og holder rørene varmere lenger.

 • 2. La vannet dryppe fra kranene ved svært lave temperaturer:

  Ved å la vannet dryppe kontinuerlig, selv med en svak strøm, skapes en bevegelse i rørene som forhindrer stillestående vann fra å fryse.

 • 3. Hold innvendige dører åpne for å sirkulere varmluft:

  Ved å holde dørene innendørs åpne, spesielt om natten, tillater du varmluft å sirkulere fritt i hjemmet, noe som hjelper med å holde rørene varme.

 • 4. Forsegl eventuelle sprekker eller åpninger nær rørene:

  Kalde vinder som trenger inn gjennom sprekker kan raskt få rør til å fryse. Tetting av disse sprekker med isolasjon eller tetningsmiddel kan gi ekstra beskyttelse.

 • 5. Hold garasjedører lukket hvis det er vannrør der:

  Hvis du har vannrør i garasjen, vil en åpen garasjedør raskt slippe inn kald luft. Å holde den lukket bidrar til å opprettholde en jevnere temperatur.

 • 6. Installer varmekabler for rør:

  Varmekabler, når de er riktig installert langs utsatte rør, gir kontinuerlig varme og forhindrer effektivt at rørene fryser.

 • 7. Lær plasseringen av hovedvannstengingen:

  Å kjenne plasseringen av hovedvannstengingen gjør at du kan handle raskt dersom et rør fryser, noe som forhindrer potensiell skade.

 • 8. Bruk en termostat for å holde hjemmet ditt varmt, selv når du er borte:

  Selv en liten nedgang i hjemmets temperatur kan føre til frosne rør. Ved å opprettholde en konstant temperatur, selv når du ikke er hjemme, reduserer du risikoen.

8 tips for å tine frosne rør:

 • 1. Skru av hovedvannkranen før du begynner:

  Dette forhindrer vann i å strømme ut av eventuelle sprekker som kan ha utviklet seg og gir deg kontroll over situasjonen.

 • 2. Åpne kranen for å lette trykket:

  Åpne kranen som er tilknyttet det frosne røret. Dette gir det frosne vannet plass til å ekspandere og forhindrer røret i å sprekke.

 • 3. Start tiningen fra kranen og jobb deg mot det frosne området:

  Dette gir det tinte vannet en vei ut og øker effektiviteten av tiningen.

 • 4. Bruk en hårføner, men unngå direkte kontakt med vann:

  Plasser hårføneren på lav til middels varme, og beveg den jevnt langs røret, slik at varmen fordeler seg jevnt.

 • 5. Varme håndklær kan også hjelpe med tining:

  Dynk håndklær i varmt vann og vri dem godt ut før du legger dem rundt det frosne røret.

 • 6. Ikke bruk åpen flamme:

  Dette er ekstremt farlig og kan forårsake en brann. Hold alltid åpne flammer unna hjemmet og rørene.

 • 7. Sjekk for lekkasjer etter tining:

  Når røret er tint, undersøk det nøye for sprekker eller lekkasjer for å sikre at det ikke har oppstått skader.

 • 8. Kontakt en profesjonell hvis du er usikker:

  Hvis du er usikker på hvordan du skal gå frem, eller hvis røret ikke tiner, kan det være lurt å søke profesjonell hjelp for å unngå ytterligere skader.

Kontakt oss for hjelp med frosne rør

Hvis du står overfor utfordringen med frosne rør eller ønsker profesjonell assistanse for å forhindre dem, er vårt team her for å hjelpe. Ta kontakt med oss for rask, effektiv og sikker løsning på dine rørproblemer.

Få problemet ut av verden i dag

Så snart du sier i fra til oss så begynner ballen å rulle. Du trenger hjelp med tining av frosne rør, og akkurat det er vi gode på!

 • Hidden